23 Μαρτίου, 2020 | Άρθρα & Νέα, Προβολή

Ηλεκτρονικό πρόγραμμα εκμάθησης για το αντιντόπινγκ – Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις

Φίλες και φίλοι του αθλήματος,

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μουάιτάι IFMA, καθώς και όλες οι εθνικές Ομοσπονδίες – μέλη της παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μουάιτάι (Π.Ο.Μ.), πιστές στις αρχές τους για ισότητα και δικαιοσύνη στο άθλημα συνεχίζουν τις δράσεις τους για τη διασφάλιση του Fair Play στο Μουάιτάι.

Έτσι, λοιπόν, από φέτος εγκαινιάζεται ένα απαραίτητο διαδικτυακό πρόγραμμα εκμάθησης και ενημέρωσης των αθλητών σχετικά με θέματα υγείας και αντιντόπινγκ, το ALPHA (Athlete Learning Program about Health and Anti-Doping), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA Anti-Doping E-Learning Platform), και στο οποίο θα χρειαστεί να συμμετάσχουν υποχρεωτικά όλοι οι αθλητές κάθε χώρας που ενδιαφέρονται και πρόκειται να λάβουν μέρος στις διεθνείς διοργανώσεις της IFMA, και ειδικά στις κατηγορίες 16-17 ετών, 17-23 ετών και 23-40 ετών, αρχής γενομένης από φέτος. Οι αθλητές αυτοί θα λάβουν ένα πιστοποιητικό σε μορφή PDF ολοκληρώνοντας το μάθημα, το οποίο και θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση της συμμετοχής τους πλέον στις διεθνείς διοργανώσεις. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα της εκάστοτε διοργάνωσης.

Το ψηφιακό αυτό πρόγραμμα εκμάθησης μπορούν βέβαια να το ολοκληρώσουν και οι υπόλοιποι αθλητές που δεν προτίθενται να αγωνιστούν σε διοργανώσεις του εξωτερικού με την Εθνική Ομάδα, καθώς περιέχει χρήσιμες γνώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον καθένα να ενημερωθεί για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, η οποία ακόμη και εν αγνοία του αθλητή μπορεί να του κοστίσει έως και 4 χρόνια γόνιμης καριέρας.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, διατίθεται και μέσω κινητού σε δώδεκα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα αγγλικά, και χωρίζεται σε οκτώ ενότητες, για τις οποίες κάποιος θα χρειαστεί κατά μέσο όρο δέκα λεπτά για την καθεμία προκειμένου να την ολοκληρώσει. Οι έξι πρώτες ενότητες έχουν να κάνουν με τον έλεγχο ντόπινγκ, το που βρίσκονται αυτές οι ουσίες, τις απαλλαγές για θεραπευτική χρήση, τις διαδικασίες διαχείρισης αποτελεσμάτων, τους ιατρικούς και τους ηθικούς λόγους για να αποφεύγεται η χρήση. Η έβδομη και η όγδοη ενότητα είναι περισσότερο πρακτικές και προσφέρουν βοήθεια στο πως να παραμείνει ένας αθλητής καθαρός και να αντισταθεί στην πίεση για τη χρήση τέτοιων ουσιών.

Τελειώνοντας το τεστ, με απαραίτητο ένα ποσοστό επιτυχίας στο 80% ή περισσότερο, οι αθλητές θα χρειαστεί να το κοινοποιήσουν στα μέσα κοινωνικής τους δικτύωσης, σαν μία μορφή αφοσίωσης και δέσμευσης στο καθαρό παιχνίδι.

Κλείνοντας, λοιπόν, πατώντας εδώ μπορείτε να μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα της WADA και πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε έναν αναλυτικό οδηγό χρήσης με όλες τις λεπτομέρειες που πιθανόν θα χρειαστείτε για την εγγραφή και την ολοκλήρωση του μαθήματος.

Σημαντική επισήμανση:Τα σωματεία – μέλη της Π.Ο.Μ. καλούνται να προτρέψουν τους αθλητές τους να ολοκληρώσουν το τεστ κι εφόσον κάποιος/οι εξ αυτών αποτελέσουν μέλη των αντιπροσωπευτικών αποστολών της Εθνικής μας Ομάδας φέτος ή στο προσεχές μέλλον σε κάποια διεθνή διοργάνωση, θα πρέπει αυτά να κοινοποιούν στην Π.Ο.Μ. το πιστοποιητικό που θα λάβουν οι αθλητές τους σε μορφή PDF, αφού τελειώσουν με επιτυχία τη διαδικασία, αποστέλλοντας το μέσω email στη διεύθυνση pmf@pmf.gr .

Κοινοποίηση άρθρου: