12 Ιουνίου, 2021 | Άρθρα & Νέα

Γυναικεία Διαιτησία στο Μουάιτάι

Η συμμετοχή των γυναικών στο Muaythai πριν από 40 χρόνια, ήταν αδιανόητη, ειδικά στη Ταϊλάνδη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η IFMA και η WMC υπερασπίστηκαν την ισότητα των φύλων, σπάζοντας την παράδοση που χαρακτηρίζεται από διαίρεση και διακρίσεις, και ξεκινώντας ένα ταξίδι με μεγάλα επιτεύγματα για όλους τους συμμετέχοντες στην οικογένεια του Muaythai, και σημαντικά βήματα προς την ενδυνάμωση των γυναικών, των κοριτσιών και της ισότητας των φύλων .

Ξεπερνώντας τα κοινωνικά εμπόδια και επιτρέποντας, ενθαρρύνοντας και προωθώντας τη συμμετοχή των αθλητριών και προπονητριών στο Muaythai, το επόμενο βήμα ήταν να διασφαλιστεί η γυναικεία διαιτησία.

Το 1998 η WMC και η IFMA διοργάνωσαν το πρώτο διεθνές γυναικείο σεμινάριο διαιτησίας-επιτήρησης για διοργανώσεις IFMA και WMC. Αυτό το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από κοινού μεταξύ των δύο οργανισμών, IFMA και WMC, στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Ταϊλάνδης. Ήταν ένα κοινό έργο ανάμεσα στον Στρατηγό Chetta Thanajaro, ο οποίος ήταν ο Πρόεδρος της WMC αλλα και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και τον Στρατηγό Vorayudh Meesommon, ο οποίος ήταν τότε Πρόεδρος της IFMA και του Ερασιτεχνικού Συλλόγου της Ταϊλάνδης.

Οι Ying Khayow, Chayanuch Sri και Kung Nichapond απο τη Ταϊλάνδη ήταν από τις πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν ως αξιωματούχοι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 όπου και γυναίκες αθλήτριες συμμετείχαν για πρώτη φορά στο επίσημο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος IFMA, οι οποίες και σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν ως ITO (Ιnternational Technical Official – Διεθνής Τεχνικός Υπεύθυνος)  σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα IFMA, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα.

Στην Ταϊλάνδη, το 1997, ήταν αδιανόητο ότι μια γυναίκα θα περνούσε μέσα από τα σχοινιά ως αγωνιζόμενη, πόσο μάλλον ως διαιτητής. Ωστόσο, αυτό ακριβώς συνέβη όταν ξεκίνησε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα Muay Ying στο Στάδιο Rangsit. Αυτά τα εγκαίνια έδωσαν κίνηση σε ένα φαινόμενο που μετακινήθηκε από το Rangsit σε άλλα μέρη της Ταϊλάνδης και μετέπειτα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IFMA. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει η εισαγωγή γυναικών διαιτητών και ITO και στις Εθνικές Ομοσπονδίες. Η σταθερή αύξηση των έμπειρων γυναικών διαιτητών όλο και αυξάνεται, και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

Κάποιες απο τις πρωτοπόρες γυναίκες, διαιτητές της IFMA, ήταν η Natasha Kogan, η Katarina Perkkio, η Julia Pacheco Atunes, η Luanda Smith, η Cy Diong και η Mardel Vasquez Claro. Αυτές οι γυναίκες δούλευαν σε συνεργασία με τους άντρες ομολόγους τους, για να διοριστούν τελικά ως ITO της IFMA.

Σήμερα, οι ITO της IFMA συνεργάζονται όλοι μαζί για να διεξάγουν και επιτηρούν τους αγώνες σε διάσημα γεγονότα, όπως οι αγώνες WMC World Title, World Games, Indoor Asian Games και SEA Games.

Η τρέχουσα εκτελεστική επιτροπή της IFMA έχει μια γυναίκα που εκπροσωπεί την επιτροπή διαιτητών και κριτών, την Abby Nelson, από την Αυστραλία. Ο κόσμος του αθλητισμού επαίνεσε την IFMA και την WMC για το έργο τους στην ισότητα των φύλων.

Οι γυναίκες διαιτητές της IFMA προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου και αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία πολιτισμών, επειδή η στολή των διαιτητών επιτρέπει την ένταξη ανεξαρτήτως φυλής, φύλου ή πίστης. Διαιτητές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, τη Μαλαισία και το Αφγανιστάν εργάζονται μαζί με γυναίκες από μη-ισλαμικές χώρες.

Η Natasha Kogan γράφτηκε στην ιστορία της IFMA, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το περίφημο «Technical Official of the Year» (Τεχνικός Επιτηρητής της Χρονιάς) το 2015, ένα βραβείο που μπορεί να κερδίσει είτε άνδρας είτε γυναίκα διαιτητής. Η Natasha δήλωσε ότι είναι περήφανη που είναι μία από τις πρώτες επιτηρήτριες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και στο Εθνικό Πρωτάθλημα, στην πατρίδα της  την Ουκρανία, πριν από την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IFMA στο Καζακστάν το 2003. Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είναι διαιτητής καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνουν είναι για τη φροντίδα των αθλητών. ‘Είναι τιμή για μένα να διοριστώ ως IFMA ITO’. Η Natasha ήταν μια από τις πρώτες που δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή διαδικασία για την εκπαίδευση των διαιτητών μας.

Πολλοί άλλοι οργανισμοί διεξάγουν απλώς ένα σύντομο μάθημα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο και προκρίνουν κάποιο άτομο για να γίνει διεθνής διαιτητής χωρίς την απαραίτητη εμπειρία για να λειτουργήσει σε υψηλό επίπεδο, όπως σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτό δεν είναι μόνο προσβλητικό για τις καταρτισμένες και έμπειρες γυναίκες διαιτητές και ITO της IFMA, αλλά είναι επικίνδυνο για τους αθλητές και ανεύθυνο από την πλευρά αυτών των οργανισμών.

Πρέπει να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο και ένα κατάλληλο πρόγραμμα προόδου ξεκινώντας από τη βάση και προχωρόντας μέσω των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών προσόντων καθώς ο διαιτητής, είτε άνδρας είτε γυναίκα, χτίζει την εμπειρία και τις ικανότητες του. Πρέπει να υπάρχει μια πορεία σταδιοδρομίας από εθνικό σε διεθνές επίπεδο για να γίνει κάποιος αναγνωρισμένος ITO. Πρέπει να υπάρχει ένα μονοπάτι από κάτω προς τα πάνω και εάν γίνουν λάθη, ο διαιτητής πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος και πρέπει να περνάει περισσότερη εκπαίδευση πριν από την επανέναρξη του στο επίπεδο όπου βρισκόταν. Αυτό σημαίνει επίσης ότι υπάρχει μια διαδρομή προς τα κάτω για τους διαιτητές για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν σε φόρμα και θα είναι συνεπείς στο ρινγκ κατά την διαιτησία.

Η ασφάλεια και η σταδιοδρομία των αθλητών εξαρτώνται από αυτά τα άτομα, και έτσι λοιπόν πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η IFMA αξιολογεί τους επιτηρητές της, και η τρέχουσα καλή πρακτική τους είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η IFMA αναγνωρίζεται από το Ολυμπιακό κίνημα ως ο διεθνής οργανισμός που ελέγχει το άθλημα του Muaythai παγκοσμίως.

 

Κοινοποίηση άρθρου: